Απόφαση προσχώρησης στο Καταστατικό της Ρώμης περί συστάσεως Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έλαβαν οι παλαιστινιακές αρχές

Οι παλαιστινιακές αρχές την νύκτα της Τετάρτης (30/7/2014) έλαβαν την απόφαση προσχώρησης στο Καταστατικό της Ρώμης περί συστάσεως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ/ICC), ενέργεια η οποία και συνιστά το εναρκτήριο βήμα εισδοχής στον κύκλο των κρατών-μελών του Δικαστηρίου. Πηγές στη Ramallah επιβεβαίωσαν σε ανταποκριτές της στρατιωτικής ραδιοφωνίας ότι οι κυβερνητικές αρχές ανέμεναν νομική γνωμοδότηση περί της προσχώρησης, μετά τη χορήγηση της οποίας η Παλαιστίνη θα εδύνατο να προσχωρήσει στον συμβατικό κύκλο των κρατών-μελών του Καταστατικού του ΔΠΔ.icc

Η ως άνω ενέργεια θα επιτρέψει στο παλαιστινιακό κράτος να εκκινήσει ενώπιον του ΔΠΔ τις διαδικασίες διακρατικής προσφυγής με σκοπό τη διερεύνηση του ενδεχομένου τέλεσης πράξεων ή/και παραλείψεων (προεχόντως εγκλημάτων πολέμου) απηγορευμένων υπό του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου και ήδη τυποποιημένων εντός του Καταστατικού ως διεθνών ποινικών αδικημάτων εκ μέρους τους κράτους του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιχείρησης OperationProtectiveEdge την οποίαν έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις της IDF κατά της Γάζας. Νωρίτερα, περί τα μέσα του Ιουλίου, υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ/PLO) είχε προειδοποιήσει άπαντες τους ενδιαφερομένους ότι οι Παλαιστίνιοι προτίθεντο να προσχωρήσουν στο Καταστατικό του ΔΠΔ το συντομότερο δυνατόν.

«Έχουμε αποφασίσει να προσχωρήσουμε στο Καταστατικό της Ρώμης» δήλωσε η Hanan Ashrawi μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΟΑΠ στην ισραηλινή εφημερίδα ‘The Times of Israel’. «Το μόνον που απαιτείται είναι η αποστολή της επιστολής (κατάθεση ‘οργάνου προσχωρήσεως’) (…) Εάν αυτή η επίθεση συνεχισθεί, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η προσχώρηση θα συμβεί το συντομότερο δυνατόν». Η Ashrawi είχε τότε αποφύγει να προσδιορίσει το ακριβές χρονικό σημείο υποβολής της εκ μέρους των παλαιστινιακών αρχών της προσφυγής ενώπιον του ΔΠΔ και εναντίον των ισραηλινών ιθυνόντων, ενέργεια η οποία θα εξόργιζε την ισραηλινή κυβέρνηση και ενδεχομένως θα απαντάτο μέσω βαρύτατων ενόπλων αντιποίνων. «Για την ακρίβεια, προσπαθούμε στο σημείο αυτό να δρομολογήσουμε τα πράγματα σταδιακά. Εργαζόμαστε πάνω στις νομικές πτυχές των υποθέσεων και προσφυγών, με αποτέλεσμα να υπολογίζουμε κάθε μας κίνηση καθώς προχωρούμε». Η κυβέρνηση της Ramallah δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο υποβολής αντίθετης προσφυγής εκ μέρους του Ισραήλ κατά Παλαιστινίων, όπως διαβεβαίωσε η Ashrawi, αρνούμενη εν τούτοις να απαντήσει εάν θεωρεί τις άνευ διακρίσεως εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον ισραηλινών αστικών στόχων ως έγκλημα πολέμου.

Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη, IbrahimKraishi, εδέχθη ότι η ‘παλαιστινιακή αδυναμία’ υφ’ όρους Διεθνούς Δικαίου έγκειται στην άνευ διακρίσεως μεταξύ αστικών και στρατιωτικών στόχων εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. «Οι πύραυλοι οι οποίοι εκτοξεύονται εναντίον του Ισραήλ, έκαστο βλήμα, σηματοδοτεί κι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, είτει ευστοχεί είτε όχι, διότι κατευθύνεται εναντίον πολιτικών στόχων», δήλωσε ο Kraishi στην παλαιστινιακή τηλεόραση σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα το οποίο διαμοιράσθηκε και μεταφράσθηκε από το Ινστιτούτο Ειδησεογραφικών Ερευνών για τη Μέση Ανατολή (MEMRI).

Η δε Ashrawi δήλωσε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. «Το Διεθνές Δίκαιο διακρίνει μεταξύ νόμιμης άμυνας, πολεμικής κατοχής και επιθετικών ενεργειών (…). Είμαστε λαός τελών υπό το καθεστώς πολεμικής κατοχής, υφίστανται δε ουσιώδεις διαφορές μεταξύ κατεχόμενου πληθυσμού και κατέχουσας Δύναμης. Έχουμε επαρκή νομική εκπροσώπηση, εντεύθεν δε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Τα γεγονότα αυτά λαμβάνουν χώρα στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Επιτροπής Εσωτερικών του ισραηλινού Κοινοβουλίου (Κνεσέτ) σύμφωνα με την οποίαν όλες οι Μόνιμες Επιτροπές του Κνεσέτ δύνανται να κλητεύσουν οποιονδήποτε αξιωματούχο –περιλαμβανομένου και του Στρατιωτικού Διοικητή (ΣΔ) της Δ. Όχθης, ο οποίος και ασκεί καθήκοντα επί κεφαλής των εκεί σταθμευμένων δυνάμεων κατοχής– προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις επί ζητημάτων τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου. Η απόφαση αυτή επεκτείνει την χωρική εμβέλεια των διατάξεων περί κλήτευσης και ενημέρωσης του Άρθρου 100 των Κανόνων Διαδικασίας του Κνεσέτ και επί της Δυτικής Όχθης. Ως άμεση απόρροια αυτής της επεκτατικής ρύθμισης αναδεικνύεται η θεμελίωση βάσεως αρμοδιότητας υπέρ του ισραηλινού Κοινοβουλίου επί πληθώρας ζητημάτων απτομένων της άσκησης κυβερνητικών λειτουργιών εντός της κατεχόμενης ζώνης. Υπό το βάρος των νομοθετικών εξελίξεων καθίσταται προφανές ότι το Ισραήλ εγκαταλείπει οριστική την προγενέστερη πολιτική ασκήσεως εποπτικού κυβερνητικού ελέγχου επί του ΣΔ διά της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμύνης και δη της Υπο-επιτροπής για την Ιουδαία και Σαμάρεια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το νομοθετικό σώμα δύναται να ελέγχει απευθείας το έργο του ΣΔ κατόπιν παραπομπής στην καθ’ ύλην αρμόδια επιτροπή, ενώ σε επίπεδο συμβολισμών η Δ. Όχθη παύει να αποτελεί αντικείμενο του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων και εξισώνεται επί της ουσίας με οιαδήποτε περιοχή υπό την εδαφική κυριαρχία του Ισραήλ επί της οποίας το Κοινοβούλιο διά των αρμοδίων επιτροπών του δύναται να ελέγχει, εποπτεύει και συντονίζει τη δράση των διοικητικών οργάνων.

knesset

Πηγή: The Times of Israel

Μετάφραση & Επιμέλεια είδησης: Δημήτρης Κούρτης

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.