Ανθρώπινα δικαιώματα και η 11η Σεπτεμβρίου 2001

9-11wtc1 11 Σεπτεμβρίου 2001… Προβάλλοντας την ασφάλεια ως πρωταρχική προτεραιότητα θεσπίζονται ρυθμίσεις που προσιδιάζουν σε αστυνομικό κράτος, καθώς υποχωρεί η προστασία του ιδιωτικού βίου, συρρικνώνονται σημαντικές δικονομικές εγγυήσεις που αφορούν ιδίως τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, τίθενται εξωφρενικοί όροι και προϋποθέσεις στη νομοθεσία περί μετανάστευσης και εισάγεται η σύσταση έκτακτων στρατιωτικών επιτροπών για υποθέσεις τρομοκρατίας.
Ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγχώριας έννομης τάξης των Κρατών-Μελών λαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προσωπικές ελευθερίες (καταγραφή και φύλαξη τηλεφωνικών αρχείων, υπερβολική «ευρύτητα» στη νομική περιγραφή τρομοκρατικών αδικημάτων κλπ.). Βέβαια το Δικαστήριο του Στρασβούργου με αρκετές αποφάσεις του προσπαθεί να περιορίσει μέτρα και νόμους που παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά αυτό δεν ακυρώνει τα «δρακόντεια» χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής πολιτικής.

Οι προσωπικές ελευθερίες των πολιτών γρήγορα και βίαια καταπατήθηκαν στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ενώ ακόμα και σήμερα, είναι αμφίβολο το κατά πόσο ο κόσμος μας είναι πράγματι, ένα ασφαλέστερο μέρος.

Οι κάμερες παρακολούθησης εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς στους δημόσιους χώρους.  Και από την 11η Σεπτεμβρίου οι τάσεις παρακολούθησης πολιτών πολλαπλασιάστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, με κάμερες να έχουν τοποθετηθεί σε απλούς δρόμους, μνημεία, εμπορικά κέντρα σε πολλά κράτη του δυτικού κόσμου.

Εκτός αυτού όμως, στο αποκορύφωμά της είναι και η παρακολούθηση και καταγραφή προσωπικών δεδομένων των πολιτών, με τη συλλογή πληροφοριών από διάφορες πηγές για τις δραστηριότητες ενός μη ταυτοποιημένου προσώπου, μέσω υπολογιστών, που έχουν προγραμματιστεί να αποθηκεύουν, να εντοπίζουν και να επαναφέρουν αυτομάτως κάθε πληροφορία.

Ο “παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” οδήγησε – και – στα βασανιστήρια που υπέστησαν εκατοντάδες ύποπτοι τρομοκράτες, στο “νεοσύστατο” στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο, που επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Σήμερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης διαπιστώνει “αμέτρητα εγκλήματα κατά αθώων” και “πλήρη καταρράκωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, με τον Επίτροπο Τόμας Χάμαρμπεργκ, να κατηγορεί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι συνεργάστηκαν με τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, σε μία γιγαντιαία επιχείρηση παράνομων συλλήψεων και μεταγωγών υπόπτων για τρομοκρατία, μέσω μυστικών πτήσεων στην Ευρώπη.

Οι πρώτοι κρατούμενοι έφθασαν στο Γκουαντάναμο στις 11 Ιανουαρίου 2002 και έκτοτε οι μέθοδοι σύλληψης, ανάκρισης και παραμονής τους προκάλεσαν αντιδράσεις για τους Αμερικανούς σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Σημειώνεται πάντως, πως οι Αμερικανοί βρίσκονταν εκεί από τις 10 Ιουνίου 1898, όταν αποβιβάστηκαν οι πρώτοι πεζοναύτες και χρησιμοποίησαν την περιοχή για τις επιχειρήσεις τους κατά των Ισπανών, κατά τη διάρκεια του ισπανοαμερικανικού πολέμου, που έληξε υπέρ των δεύτερων. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν στο παρελθόν το Γκουαντάναμο και ως κέντρο παραμονής προσφύγων από την Κούβα και την Αϊτή.

Όταν δε επιχείρησαν να το μετατρέψουν σε κέντρο κράτησης για πρόσφυγες – φορείς του Aids, η απόφαση κηρύχθηκε αντισυνταγματική με δικαστική απόφαση, στις 8 Ιουνίου 1993. Ο τελευταίος Αϊτινός πρόσφυγας εγκατέλειψε το Γκουαντάναμο την 1η Νοεμβρίου 1995.

Share This Post

2 Responses to Ανθρώπινα δικαιώματα και η 11η Σεπτεμβρίου 2001

  1. mat Απάντηση

    11/09/2013 at 17:52

    Καλό το άρθρο σου υπό το πρίσμα της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, βέβαια θα θελα να επισημάνω κάποια πράγματα. Οι κυβερνήσεις πάντα λαμβάνουν αυστηρά μέτρα όταν έχουν προηγηθεί τέτοια περιστατικά, και ας μην το πηγαίνουμε μακριά μόνο στο γεγονός της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά το 2011 Ουάσινγκτον και 2013 στη Βοστώνη. Δεν μπορούμε να ξεσηκωνόμαστε για τις κάμερες στο δρόμο και τις ιδιωτικές παρακολουθήσεις, είναι παράλογο όταν διακυβεύεται η ασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Τα βασανιστήρια φυσικά είναι απαγορευμένη μέθοδος ειδικά για εξακρίβωση στοιχείων. Όμως είναι υπερβολικό τη σήμερον ημέρα, όπου η τρομοκρατία μεσουρανεί, να προβάλλονται αυτά τα δικαιώματα της ιδιωτικής σφαίρας έναντι της ζωής και της ασφάλειας των ανθρώπων. Εάν το δίλημμα είναι αυτό, τι είναι προτιμότερο, η εντατική παρακολούθηση και πρόληψη ενόχων ή ο θάνατος ανθρώπων?

  2. Pingback: Ανθρώπινα δικαιώματα και η 11η Σεπτεμβρίου 2001 | Αδεως

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.