Ανώτατο Δικαστικό Σώμα θέτει τέλος στις παράνομες αμοιβές των Υποθηκοφυλάκων

0EC47B717090066E51E32C4291DCB14AΟριστικό τέλος στην πρακτική κάποιων Υποθηκοφυλάκων να ζητούν αναλογικό τέλος για την εγγραφή προσημείωσης υποθήκης προς εξασφάλιση ομολογιακών δανείων, έθεσε ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμ.2252/13 απόφασή του, αναφέρει το Maroussi Plaza.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με το ν.3156/03 προβλέφθηκε ότι για την εγγραφή προσημείωσης υποθήκης σε περιπτώσεις ομολογιακών δανείων θα καταβάλλεται πάγιο τέλος και αυτό για να δοθούν κίνητρα προς τόνωση της αναπτυξιακής προσπάθειας. Κατά την ψήφιση του νόμου οι Υποθηκοφύλακες είχαν εκπροσωπηθεί στη Βουλή και είχαν ζητήσει να μην περάσει το πάγιο τέλος, το αίτημά τους όμως δεν έγινε δεκτό από τους βουλευτές. Τότε οι Υποθηκοφύλακες αποφάσισαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και άρχισαν να ζητούν αναλογικό τέλος από τις επιχειρήσεις αλλιώς αρνούνταν να εγγράψουν την προσημείωση. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Υποθηκοφύλακες ζητούσαν μονομερώς μόνο το αναλογικό τέλος που αντιστοιχούσε στη δική τους αμοιβή και όχι το αναλογικό τέλος που αντιστοιχεί στην αμοιβή του Δημοσίου.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες προκειμένου να μην καταστραφεί το αναπτυξιακό τους πλάνο, ενέδωσαν στην εκβιαστική αυτή τακτική και κατέβαλαν το αναλογικό τέλος. Δεκάδες ήταν οι υποθέσεις που κατέκλυσαν τα πινάκια των δικαστηρίων, στις οποίες οι αχρεωστήτως καταβληθέντες ζητούσαν πίσω τα χρήματά τους. Τη λύση την έδωσε καταρχήν το Εφετείο Πειραιώς με απόφασή του που δικαίωσε την ενδιαφερόμενη εταιρεία σε βάρος του Υποθηκοφύλακα και καταδίκασε τον Υποθηκοφύλακα να επιστρέψει το ποσό που του είχε καταβληθεί.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και της ζημιάς των ενδιαφερομένων, αξίζει να αναφερθεί ότι στην υπόθεση αυτή ο Υποθηκοφύλακας έλαβε ως αμοιβή 52.800 Ευρώ αντί των πράγματι κατά νόμο οφειλομένων 100 Ευρώ. Ο Υποθηκοφύλακας υπέβαλε αίτηση στον Άρειο Πάγο να αναιρεθεί η απόφαση, όμως το ανώτατο ακυρωτικό απέρριψε την αίτησή του και επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου Πειραιώς.

“Σε μια εποχή που είναι επιτακτική ανάγκη για τη χώρα η αναπτυξιακή προσπάθεια και η κατάργηση των συντεχνιακών πρακτικών, είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου βάζει τα πράγματα στη θέση τους”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: capital.gr

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.