4 βασικές τροποποιήσεις στην κατοχύρωση κοινοτικού σήματος: Κανονισμός 2015/2424 της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

γsymbolaiografeio-744x538ράφει η Σοφία Γεωργιάδη*

4 βασικές τροποποιήσεις στην κατοχύρωση κοινοτικού σήματος: Κανονισμός 2015/2424 της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μετά από πέντε χρόνια διαβουλεύσεων και τροποποιήσεων, το Δεκέμβριο του 2015 δημοσιεύτηκαν η υπ’αριθ. 2436/2015 Οδηγία για το Ευρωπαϊκό σήμα καθώς και ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Σήμα (2015/2424). Οι αλλαγές αφορούν ένα αρκετά ευρώ φάσμα της νομοθεσίας του κοινοτικού σήματος αλλά και του τρόπου λειτουργίας του Γραφείου Κατοχύρωσης.
Οι τροποποιήσεις του κανονισμού θα τεθούν σε ισχύ 90 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στις 23 Μαρτίου. Ωστόσο, μερικές από τις διατάξεις του τροποποιητικού κανονισμού θα συμπληρωθούν και θα αναπτυχθούν μέσω παράγωγης νομοθεσίας, 21 μήνες μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα. Οι πράξεις αυτές θα αντικαταστήσουν τον ισχύοντα κανονισμό εφαρμογής για το κοινοτικό σήμα, ο οποίος θα παραμείνει σε ισχύ έως τότε.
Ονομασία Γραφείου : Μια από τις εμφανέστερες προτεινόμενες αλλαγές αφορά την ονομασία του Γραφείου και την ονομασία του κοινοτικού σήματος που θα μετονομαστούν σε Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντίστοιχα. Ήδη το Γραφείο έχει αρχίσει να αποστέλλει ενημερωτικά mail στους ήδη υπάρχοντες καταθέτες κοινοτικού σήματος για τις επερχόμενες αλλαγές. Μάλιστα, οι καταθέτες προειδοποιούνται, ενόψει της αλλαγής αυτής αλλά και του κρούσματος παραπλανητικών Mail που είχαν δεχτεί καταθέτες για δήθεν καταβολή τελών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνουν ανεπιθύμητη αλληλογραφία με αιτήματα πληρωμής για υπηρεσίες σχετικές με σήματα και σχέδια ή υποδείγματα, καθώς έχει παρατηρηθεί η αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων με το νέο λογότυπο του Γραφείου.
Τροποποιήσεις στο κόστος κατοχύρωσης και ανανέωσης σήματος: Εν περιλήψει το νέο κόστος για την κατοχύρωση ενός κοινοτικού σήματος για μία κλάση ανέρχεται στα 850 ευρώ, για 2 κλάσεις στα 900 ευρώ ενώ για κάθε επιπλέον κλάση υπάρχει τέλος 150 Ευρώ. Με τον τρόπο αυτό καταργήθηκε το παλιό σύστημα των 900 ευρώ για 3 κλάσεις. Το ίδιο κοστίζει και η ανανέωση ήδη υπάρχοντος σήματος (1.050 ευρώ για τρεις κλάσεις), μειώνοντας το κόστος σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα (1.350 για τρεις κλάσεις και 400 ευρώ για κάθε επόμενη). Ο νέος κανονισμός επιφέρει εν γένει μία έκπτωση του 10% στα τέλη.
Χρόνος και λεπτομέρειες ανανέωσης: Οι ήδη υπάρχοντες κάτοχοι κοινοτικών σημάτων που ενδεχομένως πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις ανανέωσης για τα σήματά τους είναι σημαντικό να προσέξουν τα εξής: Τα νέα τέλη ισχύουν για όσα κοινοτικά σήματα λήγουν στις ή μετά τις 23 Μαρτίου 2016.Οσοι καταθέτες έχουν ήδη αιτηθεί ανανέωσης και έχουν πληρώσει για τις ανανεώσεις των σημάτων αυτών, το Γραφείο θα επιστρέψει τη διαφορά, δεδομένου του μικρότερου νέου κόστους για την ανανέωση. Για όσα σήματα λήγουν πριν τις 23 Μαρτίου 2016, εφαρμόζεται το προηγούμενο καθεστώς, ανεξάρτητα αν αιτήθηκαν ανανέωσης πριν τις 23 Μαρτίου ή μετά.
Σημαντική είναι η λεπτομέρεια του ακριβούς χρόνου ανανέωσης του σήματος. To νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι τα κοινοτικά σήματα πρέπει να ανανεώνονται μέχρι την ημερομηνία λήξης ισχύος τους. Παρόλα αυτά, με τις τελευταίες τροποποιήσεις προβλέπεται ότι
πρέπει να ανανεώνονται ακριβώς 10 χρόνια μετά την ημερομηνία κατοχύρωσης και όχι στο τέλος του μήνα που λήγει η ισχύς τους. Δεδομένης της αλλαγής του καθεστώτος στις 23 Μαρτίου και των ερωτημάτων που τέθηκαν σχετικά με την τύχη των σημάτων που έληγαν στο τέλος του Μαρτίου, το Γραφείο διευκρίνισε ότι όλα τα σήματα που ανανεώνονται μέχρι το τέλος Μαρτίου θα υπάγονται στο παλιό καθεστώς.
Η σωστή χρήση των κλάσεων: Μέχρι τώρα, κατά τη διαδικασία κατάρτισης της αίτησης κοινοτικού σήματος, ο αιτών μπορούσε να χρησιμοποιήσει γενικές ενδείξεις για την κατοχύρωση προϊόντων ή υπηρεσιών, για παράδειγμα τις γενικές επικεφαλίδες των κλάσεων. Πλέον το νέο καθεστώς, έχοντας αναγνωρίσει την σημασία της ακρίβειας και διαφάνειας στην προστασία των δικαιωμάτων των κατόχων, απαιτεί οι κατοχυρώσεις να γίνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Οι γενικές ενδείξεις επιτρέπονται βέβαια, αλλά καλύπτουν μόνο την κυριολεκτική σημασία των λέξεων (“literal meaning”). Να υπογραμμίσουμε επίσης, ότι πλέον οι κλάσεις που επιλέγονται για την κατοχύρωση δεν επηρεάζει την αξιολόγηση της ομοιότητας ενός σήματος με το άλλο, ενώ προσοχή δίνεται στην πραγματική χρήση στο εμπόριο.
Φυσικά οι τροποποιήσεις δεν εξαντλούνται στα τέσσερα παραπάνω σημεία. Ο νέος κανονισμός επιφέρει αρκετές ακόμα αλλαγές και πλέον οι αιτήσεις για το νέο ευρωπαϊκό σήμα θα πρέπει να καταρτίζονται με περισσότερη προσοχή στις πραγματικές ανάγκες του αιτούντος αλλά και στην σκοπούμενη χρήση του σήματος στην αγορά.

 

 

Σοφία Γεωργιάδη,

Attorney at Law

LLM Commercial Law

 

 

 

Share This Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.